lördag 8 februari 2014

Nougattårta med browniebotten...

Fryst nougattårta med nötig browniebotten... Behöver jag ens säga något mer?? Den här tårtan var verkligen himmelsk god och kan ju lätt säga att det inte var sista gången jag bakade den. Enkel att göra var det också, det enda som var jobbigt var väntetiden mellan de olika momenten. Kanske inte är ett bakverk som man slänger ihop en kväll när man är sugen på något för stunden. Bäst av allt var att den inte var speciellt söt heller utan istället kanske mer åt det mäktigare hållet. En liten bit räckte men vad gör det för då varar den ju också längre :)



Det här behöver du:
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötskräm (à 350 g)
4 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100 g mjölkchoklad
250 g nougat
5 dl vispgrädde
smör och kakao tillformen

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175°C.

Botten: Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. ”Bröa” botten på formen och ca 2 cm av kanten med kakao. Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 av äggen , kakao och hasselnötter. Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Nougatmousse: Vispa grädden löst. Hacka sedan chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt, smält i vattenbad. Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen minst 5 timmar.

Topping: Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i vattenbad.
Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen.

Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter före servering. Servera gärna med urgröpta passionsfrukter.

Tips
Skulle nougatchokladmoussen skära sig när gulorna blandas ner kan man få den att gå ihop genom att mixa den slät med stavmixer.

Receptet hittade jag på Ica Handlar appen :)

2 kommentarer:

Muffin sa...

Den har jag också gjort,den var himmelskt god!!
Tack för goa ord inne hos mig. Fiskarna på kortet du kommenterade har jag faktiskt inte maskat utan klippt ut var för sig och limmat. Bakgrunden har jag gjort med distressdyna och blending tool.
Kram på dig!

Maria sa...

Tack för besöket! Hos dig hittar man mycket "kort och gott" (om man vill vara rolig). Det var ett tag sedan jag sydde på mina kort och efter att ha sett det hos dig blir jag sugen igen.
Ha det gott!